Is je dak geschikt voor zonnepanelen? Dat kun je zelf grotendeels controleren. Ook hasolar zal onderstaande punten onderzoeken wanneer advies of offertes over zonnepanelen aanvraagt worden. Zo krijg je een kundige zonnepanelen installatie offerte op maat.

Om te bepalen of zonnepanelen geschikt zijn voor je dak, let je o.a. op de volgende zaken:

  • soort dak,
  • dakligging,
  • dakhelling
  • Ruimte op je dak.

Soort dak

Zonnepanelen kunnen op elk dak worden geplaatst, zowel op een plat dak als een schuin dak met dakpannen, leisteen of golfplaten. Ook op een rieten kap zijn zonnepanelen mogelijk.
Zonnepanelen kunnen ook op de gevel worden geplaatst, of als zonneluifel. De opbrengst is dan wel lager, zo’n 25%. Daarom zie je deze minder vaak dan zonnepanelen op het dak.

Richting van het dak

Zonnepanelen kun je het beste naar de zon richten. Maar die verplaatst zich de hele dag in een boog door de hemel. In de winter is die boog lager dan in de zomer. Wat is voor zonnepanelen de beste dakrichting? En welke dakhelling is de beste?
Zonnepanelen op een dak met richting zuid (van zuidoost tot zuidwest) is de meest optimale ligging. Het maakt dan niet uit of je een schuin of plat dak hebt. Bij een andere dakrichting is de opbrengst vaak lager. Als je een dakrichting noord hebt, leveren de zonnepanelen te weinig op. 

Plaats in Nederland

Er is een klein verschil in de energieopwekking in Zuid en Noord Nederland. Logischerwijs is het in het zuiden over het algemeen wat zonniger en om die reden ook aantrekkelijker. Echter is dit verschil niet dusdanig groot dat het geen zin heeft om in het noorden zonnepanelen te plaatsen. In tegendeel! De panelen van deze tijd zijn nog efficienter en produceren bij het kleinste glimpje zon nog voldoende energie. Bekijk de regio’s die het meest geschikt zijn en onze werkgebieden voor meer informatie.

Dakhelling

Heb je een schuin dak? Dan is een hellingshoek van 36 graden het beste.
Zonnepanelen op een plat dak zijn ook ideaal, dan kun je zelf de dakrichting en dakhelling kiezen. Op een plat dak worden zonnepanelen in bakken (‘consoles’) gezet om de optimale helling te krijgen. Dakhelling wordt ook wel inclinatie genoemd.

Zonnepanelen met een andere dakhelling hebben een lagere opbrengst. In principe is het mogelijk zonnepanelen op een schuin dak met hellingshoek tussen 20 en 60 graden te plaatsen. 

Ruimte op het dak

Hoeveel m2 (oppervlakte) heeft jouw dak voor zonnepanelen? Je hebt ruimte nodig voor de zonnepanelen zelf en installatieruimte om de zonnepanelen te plaatsen. Een zonnepaneel heeft gemiddeld een oppervlakte van 1,5 m2. Reken bij een plat dak op 2,5 m2 per zonnepaneel. Zonnepanelen staan op een plat dak schuin rechtop. Daar is extra ruimte nodig om te voorkomen dat de zonnepanelen schaduw op elkaar werpen.
Houd rekening met voldoende ventilatieruimte rondom zonnepanelen en de omvormer, zodat die warmte kwijt kunnen. Een hogere temperatuur zorgt voor lagere elektriciteitsopbrengst.

Polykristallijn zonnepanelen zijn goedkoper, maar je moet er meer van plaatsen voor hetzelfde rendement. Heb je voldoende oppervlakte, dan is dat geen probleem. Anders zijn monokristallijne zonnepanelen het beste. Het installatiebedrijf bekijkt de beschikbare ruimte en laat dat meewegen in de keuze voor het beste soort en merk zonnepaneel. Meer over soorten zonnepanelen.

Let er ook op overschaduwing: schaduw op je zonnepaneel. Dat beperkt het directe zonlicht op het zonnepaneel. Het rendement neemt daardoor af.
Ga na of er gebouwen in de buurt van je huis staan, die zorgen voor eventuele schaduw op je dak. Een kerktoren, vlaggen of de dakkapel van de buren? Staan er bomen die het zonlicht beperken op je zonnepaneel?

Beste zonnepanelen

De beste zonnepanelen voor jouw huis? En de beste plaats? Dit hangt veelal af van je dak: soort dak, dakligging, dakhelling, ruimte op je dak en overschaduwing. Maar wat de beste zonnepanelen zijn, hangt ook af van je eigen wensen en verwachtingen. Bijvoorbeeld: hoeveel rendement wil je halen uit zonnepanelen? Met de checklist kun je nagaan of je huis geschikt is voor zonnepanelen.

Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan.