Een aantal tips voor jouw nieuwe tuin

Een tuin beginnen vanaf nul kan een ontmoedigende taak zijn. Het is niet alleen een kwestie van bloemen en planten poten maar er komt een compleet ontwerp bij kijken welke je moet afstemmen per gedeelte. Dit kun je natuurlijk door een professional laten doen. Maar met de tips in deze blog ben je goed op weg om een mooie en complete tuin te creëren. 

Plan voordat je gaat planten. 

Alles begint met een plan. Bepaal wat je wilt kweken en waar je het wilt planten. Het is daarbij belangrijk om zowel functioneel als optioneel te redeneren. Wanneer je erg van bloemen houdt, kun je daar natuurlijk de hele tuin mee vol zetten. Onderschat alleen niet hoeveel werk er bij komt kijken om alles goed te onderhouden. Tevens kan het een overvloed creëren als het gaat om de beeldvorming. Veel beter is om rekening te houden met een stukje functionaliteit en je wensen voldoende terug te laten komen, maar niet ten overvloede. Denk bijvoorbeeld aan een leuk bloemenperk met een stenen pad en planten ter omheining. Ook een schutting van steigerhouten planken of een terras om te zitten doet het vaak goed.

Tips om bloemen te kweken die bij je passen

Als je hebt besloten welk gedeelte van je tuin zullen bestaan uit bloemen, dan is het tijd om na te denken over de keuzes per gedeelte. Wanneer je een echte tuinliefhebber bent, kun je in principe vele soorten planten en bloemen overwegen. Houdt hierbij alleen wel rekening met de huidige weersomstandigheden binnen Nederland. Wanneer je meer een noodzakelijke tuinman of tuinvrouw bent, dan is het slim om je keuzes hier op af te stemmen.  Kies bijvoorbeeld bloemen die gemakkelijk te verzorgen zijn. Dit scheelt immers tijd en geld omdat je zodoende vaak minder verspilt.Als je wilt dat je tuin er mooi uitziet zonder dat je er veel werk aan hebt, kies dan voor vaste planten. Ze komen jaar na jaar terug en hebben niet veel onderhoud nodig! Eenjarige planten gaan meestal niet lang genoeg mee om opnieuw te bloeien, maar ze kunnen desgewenst elk voorjaar worden geplant. Vaste planten zijn winterharde planten die de winter overleven zonder volledig af te sterven zoals eenjarigen zouden doen; dit maakt ze ideaal voor koudere klimaten waar de temperatuur wat lager is.

Het functionele gedeelte

Wanneer we het hebben over het functionele gedeelte, dan hebben we het bijvoorbeeld over het zitgedeelte zoals  het terras en / of een overkapping. Het is natuurlijk heerlijk om lekker te ontspannen op een zwoele zomeravond. Ook kan het fijn zijn om lekker droog buiten te zitten onder de overkapping wanneer het regent. Er zijn vele opties te bedenken als het gaat om het zitgedeelte. Zo kun je kiezen voor een houten constructie of leg een stenen terras. Het is hierbij wederom belangrijk om te denken aan het visuele totaalplaatje en het onderhoud. Over het algemeen kun je aannemen dat hoe natuurlijker een constructie is gebouwd, hoe meer onderhoud het zal vergen. Het is in die zin een persoonlijke afstemming welke afhangt van persoonlijke smaak als ook van functionele overwegingen.

Laat een reactie achter

*

Captcha loading...